Hoe ga ik om met valwild



Afhandeling wildaanrijdingen

Aanrijdingen met wild, met name wilde zwijnen en reeën, komen jaarlijks veelvuldig voor. Dit veroorzaakt veel schade, overlast en (dieren)leed.

De Stichting Groennetwerk heeft in samenwerking met o.a. de politieregio Noord- en Oost-Gelderland een folder samengesteld met tips, wat te doen en wat niet te doen bij het aanrijden van wild. 

Nazoekteam

Het is belangrijk een nazoek uit te voeren na een aanrijding waarbij het wild niet is aangetroffen.Jaarlijks sneuvelen in ons land meer dan 5000 grote wilde dieren door het verkeer. vaak zijn de dieren op slag dood, maar helaas niet altijd. Soms kan het zwaar gewonde dier nog kilometers ver weg vluchten, om dan op ellendige wijze te creperen. Ook tijdens de beheerjacht kan het voorkomen dat een kogel niet goed doel treft, waardoor het dier nog gewond wegvlucht.Een gewond dier kan worden opgespoord met behulp van een nazoekteam. (hond die getraind is voor het nazoeken van gewonde dieren met de begeleider)Een nazoek is het opsporen van gewond grofwild met een zogenoemde zweethond. De zweethond volgt daarbij aan een lange lijn het spoor van het gewonde dier.Een zweethond is dus een jachthond die gespecialiseerd is in het opsporen van gewond grofwild. Zweet is een jagersterm voor bloed.

Klik hier voor de landelijke zweethonden lijst

De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.